انتشار عفونت ممکن است نتیجه تماس مستقیم با فرد آلوده یا خوردن مواد غذایی یا نوشیدن آب آلوده باشد . اقدامات لازم به منظورپیشگیری از ابتلا عبارتند از :
1.3. آموزش بهداشت
2.3.شستشوی دستها با آب و صابون
از آنجا که شستشوی دستها با آب و صابون موثر ترین راه پیشگیری از انتقال است ، باید به افراد تمام خانواده ها توصیه شود . شستن دست به ویژه پس از اجابت مزاج ،شستن وتمیز کردن کودکان پس از اجابت مزاج آنها ، دور ریختن لگن مدفوع کودکان یا دست زدن به لباس های آغشته به مدفوع آنان ، قبل از تهیه ، طبخ یا خوردن غذا اهمیت ویژه ای دارد .
بی شک شستن دستها به نحو مطلوب ، زمانی میسر است که آب به مقدار کافی در دسترس باشد . در صورت امکان بهتر است آب لازم برای شستشو ، جدا از آب آشامیدنی نگهداری شود . در دوره همه گیری ، اگر صابون موجودنباشد ، برای پاک کردن و زدودن آلودگی های دست در شرایط اضطراری ، میتوان از خاکستر و حتی آب استفاده کرد . نکته مهم این است که دستهای شسته را نباید با حوله آلوده خشک کرد .
3.3.تغذیه با شیر مادر
4.3. بهداشت مواد غذایی
5.3. بهداشت آب آشامیدنی
6.3. دفع بهداشتی فضولات انسانی
7.3 . اصول پیشگیری از انتشار :
به کار گیری مراحل زیر در تسهیلات بهداشتی می تواند از انتشار عفونت در درمانگاه ها و بیمارستان ها پیشگیری کند .
● به اندازه کافی آب و صابون درمحل های قابل دید و دسترس مراجعان به درمانگاه ها و بیمارستان ها قرار دهید ؛
● پیش و پس از معاینه بیماران ، دستها را به طور کامل با آب و صابون بشویید؛
● مطمئن شوید مراقبان بیماران اسهالی مراکز بهداشتی در تهیه و توزیع غذا فعالیت ندارند ؛
● مدفوع بیماران مبتلا به اسهال خونی حتماً در توالت دفع شود ( در صورت نبوداین امکان ،مدفوع در خاک دفع شود )
● البسه و ملحفه بیماران مبتلا به اسهال خونی باید بطور مرتب شسته و گند زدایی شود .
8.3 . گند زدایی البسه و دفع جنازه
ضد عفونی کردن کامل البسه ، وسایل شخصی و نیزمحیط بیمار مبتلا به اسهال خونی در پیشگیری از انتشار عفونت بین افراد خانواده او بسیار موثر است . ارزانترین و موثر ترین گند زداها عبارتند از :
الف: محلول کلر 2 درصد
ب: شیر آهک
ج: محلول فنل 1 تا2 درصد
البسه باید به دقت به وسیله آب و صابون شسته و سپس جوشانده یا توسط گند زدا ضد عفونی شود .خشک کردن البسه در نور مستقیم آفتاب نیز در نابودی شیگلا موثر است .ظروف آشپزخانه باید با آب جوش یا محلول های گندزدا شسته و خشک شوند . همچنین در مورد پرهیز از شستن البسه در رودخانه ، برکه یا سایر منابع قابل شرب ، آموزش همگانی داده شود .
مراسم غسل، کفن ودفن اجساد بیماران مبتلا به اسهال خونی یا هرنوع اسهال حاد ، به سرعت در نزدیکترین محل انجام شود . انجام دهندگان غسل و کفن و دفن نباید در طبخ ،تهیه یاتوزیع مواد غذایی فعال باشند .
9.3. پیشگیری با آنتی بیوتیک
مصرف آنتی بیوتیک در پیشگیری از انتقال به هیچ وجه توصیه نمی شود . موثربودن آنتی بیوتیک بر پیشگیری دیده نشده است و با ظهور سوش ها مقاوم به دارو ، درمان بیماری در آینده دشوار تر است .